
ETHICS COMMISSION

CITY AND COUNTY OF HONOLULU

Advisory Opinion No. 24

This is in response to your written request dated September 24, 1970, for our advice on
whether or not a violation of the standards of conduct for employees is involved in the
situation described below.

We understand the situation to be as follows:

1. Employee X, Electrical Inspector, is a member of the Hawai‘i Chapter of the
International Association of Electrical Inspectors, hereinafter referred to as
"Association;"

2. The Association is made up of electrical inspectors from the City and the private
sectors, and electrical contractors and journeymen electricians as associate members;

3. The reason the Association is financing Employee X's trip is to invite the 1972
Southwestern Section conference to Hawai‘i;

4. The Association proposes to finance Employee X's trip to the annual conference to be
held in Long Beach, California;

5. At present Employee X is Second Vice President of the Southwestern Section of said
Association and slated to be President of said Section in 1972;

6. Not all electrical contractors or journeymen electricians are members of the
Association.

Based on the foregoing facts, we are of the opinion that these activities would violate the
standards of conduct contained in the City Charter. Section 11-101 of the Charter,
relating to standards of conduct for City employees, provides:

1. No employee ... of the City shall:

(a) Accept any gift, favor or service that might reasonably tend to influence him in the
discharge of his official duties ...

The financing of Employee X's trip to the said Association's annual conference is to be
made by the Association. The funds are made up of dues or contributions from members



of the Association of which journeymen electricians and electrical contractors are
associate members. Thus, the financing of Employee X's trip is made up of membership
fees from journeymen electricians and electrical contractors against whom he has a duty
to enforce the City's electrical code.

In addition all of the journeymen electricians and electrical contractors within the City
are not members of the Hawai‘i Chapter. This situation may give rise to a charge that in
all probability Employee X may be partial to the electrical contractors and journeymen
electricians who are associate members in said Association as against electrical
contractors and journeymen electricians who are non-members if the financing of the
proposed trip is accepted by Employee X.

In view of the foregoing, we conclude that the receipt of the financing of Employee X's
trip by the Association maybe considered a "gift" or "favor", the acceptance of which
might reasonably tend to influence the subject employee in the discharge of his official
duties. Consequently, such gifts or favors are proscribed by Charter Section 11-101(a).

Dated: Honolulu, Hawai‘i, October 2, 1970.
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