ETHICSCOMMISSION
CITY AND COUNTY OF HONOLULU

Advisory Opinion No. 23

Thisisin response to your request for advice whether there is any violation of conflict of
interest statutes or ordinances as a member of the Outdoor Circle serving on the Parks
Advisory Board.

Please be advised that there is no violation of conflict of interest statutes or ordinances.
We understand that you, "write to and appear before the City Council and its committees,
to speak to both the City and County administration and individua councilmen, to the
legislature and officials of the State of Hawai'i and to public groups and individuals on
behalf of The Outdoor Circle." Upon examination of the powers and duties of the
Department of Parks Advisory Board, we find that the advisory board has no quasi-
judicial or quasi-legidlative powers.

Section 7-15.2(c) is pertinent to your situation. Subsection(c) thereof, in pertinent part,
provides that:

No officer or employee of the City, except as hereinafter provided, shall:

c. Appear in behalf of private interests before any agency other than a court of law, nor
shall he represent private interestsin any action or proceeding against the interests of the
City in any litigation to which the City is a party; provided, however, that a member of
any board, commission or committee, whose board, commission or committee does not
exercise either quasi-judicial or quasi-legislative power, may appear for compensation in
behalf of private interests before agencies other than the one on which he serves and
other than those agencies that have the power to review the actions of the agency on
which he serves, or to act on the same subject matter as the agency on which he serves;
provided further that no officer or employee shall be denied the right to appear before any
agency to petition for redress of grievances caused by any official act or action affecting
his personal rights, privileges or property, including real property . . .

A reading of the cited provision indicates that any board or commission member may
appear before any City agency for compensation whose board or commission does not
exercise either quasi-legidlative or quasi-judicia power.

Accordingly, we conclude that under the facts stated herein above thereis no violation of
Section 7-15.2(c), R.0.1961.

Dated: Honolulu, Hawai'i, May 5, 1970.



