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I. Summary

The Honolulu Ethics Commission (Commission) has received inquiries from city
officers and employees asking how to value the gift of a ticket to a charitable fundraising
dinner. Specifically, the inquiries have focused on the gifts of tickets that clearly designate the
price of the ticket, or a portion of the ticket price, as a donation. For example, a $100 ticket
specifies that $75.00 of the price is deemed a donation to the charity and the remaining $25 is
considered the fair market value of the dinner provided at the fundraising event.

The Commission finds that, generally, the value of a gift of a ticket made to a city
officer or employee to a charitable fundraising dinner, where the money paid for the ticket is a
donation to the charity, should be limited to the fair market value of the benefit received.
Therefore, in the example above, the fair market value of the gift is $25 and not the$100 price
of the ticket to the fundraiser dinner.

II. Question Presented

For purposes of the city gift prohibition laws, should the full price of the ticket be
considered a gift, or should the valuation of the gift be limited to the fair market value of the
benefit received in exchange for the ticket?

III. Analysis

Revised Ordinances of Honolulu (ROH) § 3-8.7(a) defines a gift as “any gift, whether
in the form of money, goods, service, loan, travel, entertainment, hospitality, thing or promise
or in any other form.” In general, a gift is a “voluntary transfer of property to another made
gratuitously and without consideration.” Black’s Law Dictionary, p. 688 (6th ed. 1990). The
distinguishing feature of a gift is the absence of any expectation of receiving something of
value in return or of any obligation to repay the gift.

For example, ROH § 3-8.8(a) prohibits any councilmember from soliciting or receiving
any gift “under circumstances in which it can reasonably be inferred that the gift is intended to
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influence the councilmember in the performance of the councilmember’s official duties or is
intended as a reward for any official action on the councilmember’s part.” (Emphasis added.)

See also, ROH § 3-8.7(b) (prohibiting the mayor, prosecuting attorney and appointed
officers and employees from soliciting or receiving gifts where it can reasonably be inferred
that the gift is intended to influence or reward official duty or action).

In addition, certain types of gifts are exempted from the prohibitions because they are
truly gifts in that they do not create an inference that special treatment is either expected in
return or is being rewarded. See, e.g., ROH § 3-8.8(c)(1) (exempting gifts received by will or
intestate succession).

If the gift prohibition laws are intended to prohibit the exchange (or even the
appearance of an exchange) of a payment for special treatment, it follows that the valuation of
the gift should be limited to what the recipient actually receives. It is the exchange of
something of value (the gift) for something else of value (the special treatment) that the gift
prohibition laws forbid.

In the case of charitable fundraising tickets with a clear donation component, the
required exchange element is missing with respect to the donation amount. The exchange is
between the original purchaser of the ticket and the charity, which directly receives the benefit
of the donation. The city officer/employee is essentially a bystander to this part of the
transaction. He or she receives none of the benefits of the donation -- i.e., nothing that would
influence or reward his or her official decisions. As a result, there is no reasonable inference
to be drawn that he or she is being influenced in discharging his or her official duties or is
being rewarded for taking official action. Treating the donation portion of the fundraising
ticket as a gift for purposes of the gift prohibition laws would therefore not advance the basic
purposes of the law.

In contrast, there is a clear exchange with respect to the dinner that the officer/
employee receives by attending the fundraising event. Because one might reasonably infer
that the provision of a free dinner would oblige the recipient to repay the favor, the required
element of a quid pro quo is present; the dinner, therefore, implicates the concerns addressed
by the gift prohibition law and should fall under its reach.

This analysis would change, of course, if there were reason to believe that the
officer/employee did in fact receive some benefit from the donation. For example, if the
officer/employee attempted to claim the donation as a charitable deduction for tax purposes,
the full amount of the ticket, including the donation amount, would be a gift under the gift
prohibition laws. Similarly, if the ticket provided some benefit to the officer/employee beyond
the dinner -- e.g., participation in a raffle drawing held at the dinner -- the value of the
additional benefit would be a gift under the gift prohibition laws.

The Hawaii State Ethics Commission also advises that the value of a gift of a ticket to a
charitable fundraising dinner that is styled as a donation is limited to the fair market value of
the benefit received. For example, in its Advisory Opinion No. 95-3, the State Ethics
Commission stated: “[I]f an employee received a ticket styled as a ‘$25 donation’ and then
attended the event and ate a plate of spaghetti, the value of the gift was the fair market value of
the plate of spaghetti.”
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IV. Recommendation

We believe that the foregoing valuation method should be relatively straightforward to
apply. The gift cap, which prohibits the solicitation or acceptance of a gift or gifts in excess of
$200 in value from the same source in one year, has underscored the importance in valuing
charity fundraiser dinner tickets. One practical approach for estimating the value of the charity
dinner is to ask the charity or the donor to the charity for the amount of the ticket that is not tax
deductible. In most cases, the non-deductible amount will be equal to the fair market value of
the dinner.

Dated: August 7, 2003_______________

__/S/_____________________________
ROBIN DAVID LIU, Chairperson
Ethics Commission


