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Advisory Opinion No. 2001-3
. Summary.

This matter stems from a request from a member of the public (A) to the
Ethics Commission (Commission) whether he or she could serve asa
member of city board (Board) and also appear before city agencies on
behalf of private interests. Based upon the advice of the Department of
Corporation Counsel (COR), the Commission stated in Advisory Opinion
No. 291 that such appearances would violate 8 11-102(e), Revised Charter
of Honolulu (RCH) and § 3-8.2(c), Revised Ordinances of Honolulu (ROH).

In reviewing the information contained on A's confidentia financial
disclosure forms, it appeared that A continued representing private interests
before city agenciesin order to maintain hig/her livelihood. Thiswas
confirmed by aletter from A to the Ethics Commission (Commission) dated
[date], although A also noted that A has attempted to minimize the number
of contacts with city agencies on behaf of hisher private clients.

This caseillustrates the difficulties that may result from competing public
policies. The current law strictly prohibits any city officer or employee from
appearing before city agencies on behalf of private interests. However,
when this prohibition is applied to a volunteer board or commission member
whose livelihood depends upon appearing before city agencies on behalf of
private interests, the member risks violating the ethicslaw or, as a practical
matter, must not offer his or her service to the city. This situation excludes a
significant pool of potentia volunteers from using their knowledge and
expertise to the benefit of the city's boards and commissions.

We understand that the city administration may submit legidation to the
Council to resolve the conflict between the prohibition against city officers
representing private interests before city agencies and the need for qualified



members of boards and commissions. The Commission supports efforts to
modify the law by removing the strict prohibition on appearances by board
or commission members. Until the legidation becomes law, however, and
consistent with the opinion of COR and as stated in Advisory Opinion No.
291, we are required to recommend to the appointing authority and A that A
either cease representing clients before city agencies or resign or be
removed from the Board.

Il. Facts.

A isamember of the Board. Asrequired by ROH [section], A isa
registered professional in a specific field. Prior to A's Council confirmation
in 1998, A sought a Commission opinion whether he/she could serve on the
Board and continue to appear before city agencies on behalf of A's clients.
A'srequest was made, in part, to clarify what impact his’her serving on the
Board would have on A'slivelihood. At the request of the Commission,
COR examined certain legal issues and its response was received on August
17, 1998. COR concluded that, under RCH § 11-102(e), A would not be
permitted to both serve on the Board and appear before city agencies on
behalf of private interests. The Commission rendered Advisory Opinion No.
291 on October 22, 1998, finding that A could not serve both on the Board
and appear before city agencies on behalf of private interests because that
conduct is prohibited by the express language of RCH § 11-102(e). Copies
of Advisory Opinion No. 291 were transmitted to A and his/her appointing
authority after A had been confirmed to the position.

On [date], the Commission received A's financial disclosure form covering
the calendar year [date]. On that form A reported that he/she conducted the
following activities on behalf of private clients before city agenciesas an
employee of [name of business] (XY Z), on behaf of XYZ'sclientsand for
compensation. A's disclosure form for calendar year [date], received [date],
revealed virtually the same business activities. For [date] and thefirst part
of [date], A informed the Commission staff that A had two permit requests
before a city agency and at times requested interpretations from a city
agency. A also stated that A has attempted to minimize the contacts on
behalf of his/her clients with this city agency.

In [date], A and A's appointing authority presented information to the
Commission and noted that the public interest requires a sufficient applicant
pool from which to select qualified members for service on the Board. The
Board membership isrequired by law to consist of subject matter experts.
Each of these memberstypically are people who rely on their ability to



appear before city agencies to request permits and code interpretations.
Because the expert members of the Board are limited by the ethicslaw in
practicing their professions during their gppointments, it significantly
reduces the number of qualified potential appointees. Most practitionersin
the affected professions would be sacrificing a significant portion of their
income in order to volunteer for the Board because they could not represent
their clients before city agencies. In A's most recent response to the
Commission, A reiterated the financial burden the ethics law placeson A as
avolunteer member of the Board.

The Commission has tried to develop and implement a practical resolution
of the conflicting policies represented in the standards of conduct and the
requirement for expertise in the members of the Board. In [date], the
Commission recommended to the Charter Review Commission that RCH 8
11-102(e) be amended to create an exception that would allow the affected
professionals to practice while sitting on the Board. No response was
received from the Charter Review Commission.

The Commission staff examined whether an ambiguity existed in either of
the standards of conduct that would permit the Commission to interpret the
prohibition in light of the Board membership requirements. We are of the
opinion that RCH 8 11-102(e) and ROH 3-8.2(c) are not ambiguous.
Therefore, we are precluded from interpreting them to exempt expert
members of the Board from the appearance prohibition.

Finaly, on [date] we asked COR to advise the Commission whether ROH §
3-8.2(c) could be amended to exempt expert members of a commission or
board from the prohibition against appearing before city agencies on beha f
of private interests. COR responded in the affirmative on [date].

I11. Whether A's conduct violates the prohibition against city officers
appearing on behalf of private clients befor e city agencies.

The standards of conduct state that "[n]o elected or appointed officer or
employee shall . . . appear in behaf of private interests before any agency,
except as otherwise provided by law." RCH 8§ 11-102(e). This prohibitionis
restated in ROH § 3-8.2(c), with certain exceptions not applicablein this
case. Based on the [dates] disclosure statements, A continued to represent
private clients before city agencies, contrary to the standards of conduct and
the Commission's prior opinion.



The policy underlying the employment restriction stated in RCH 8 11-
102(e) and ROH 8§ 3-8.2(c) isto prevent adirect or indirect advantagein
favor of city officials or employees who represent private clients before a
city agency. The concern isthat representations made by city officersto a
city agency may carry more weight or be allowed more credence than others
in the same business or profession who are not city officers.

On the other hand, the Commission is mindful that the city law requires that
the Board include subject matter experts of which A isone. Thislaw
ensures the appointment to the Board of professionas who bring significant
experience and technical expertise to the deliberative process. In this
context, the prohibition against appearing before city agencies while serving
as acity officer may place afinancia hardship on the very candidates
whose membership on the Board the law requires. As aresult, the restriction
appearsto substantially limit the pool of qualified professionals for
membership on the Board and, ultimately, impede carrying out the public
interest.

We recognize the potential hardship on Board members and the public and
the city administration's desire to correct the problem. We have worked with
the city administration to draft an amendment to modify the prohibition,
while retaining the independence and integrity of boards and commissions.
Until the law is changed, however, the Commission and city personnel,
including board and commission members, are obligated to follow the
prohibitions contained in RCH § 11-102(e) and ROH § 3-8.2(c). We repeat
our finding in Advisory Opinion No. 291 -- in representing private interests
before city agencies during A's term as a member of the Board, A violated
RCH § 11-102(e) and ROH § 3-8.2(c).

V. Recommendation to the appointing authority.

The Commission is mandated to ". . . recommend appropriate disciplinary
action against officers and employees found to have violated the standards
of conduct . . . ." ROH § 3-6.5(¢).

In this case, the Commission is obligated to follow the language of RCH 8
11-102(e) and ROH § 3-8.2(c) in rendering its opinion. Therefore, we are
required to recommend that the appointing authority remove A from the
Board, accept A's resignation or ensure that A will not represent private
interests before city agencies while A isamember of the Board, until the
applicable law is amended to permit such activity.



The Commission will transmit copies of this opinion to the appointing
authority and A. In turn, the appointing authority is required to take ". . .
whatever action is deemed necessary . . . . " to correct the violation and
report the action to the Commission within 15 days of receipt of the
advisory opinion. ROH & 3-6.5(¢).

Dated: October 8, 2001
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