ETHICSCOMMISSION
CITY AND COUNTY OF HONOLULU

ADVISORY OPINION NO. 151

This advisory opinion is rendered pursuant to arequest received by the Ethics
Commission [Commission] regarding whether it is appropriate for aformer City employee to
represent a client before an agency of the City within one year of having left his City
employment.

The applicable ordinance regarding former employees is Revised Ordinances of Honolulu
1978 [ROH] Section 6-1.3. The Ordinance states, in pertinent part, as follows:

Sec. 6-1.3. Restrictions Relative to Post Employment.

(8 Except as hereinafter provided, no former officer
or employee of the City shall for compensation and within a period of one year after
termination of service or employment:

(1) Appear before any agency in relation to any case, proceeding or
application with respect to which such person was:

(A) directly concerned; or
(B) which was under his active consideration; or

(C) with respect to which knowledge or information was made
availableto him, unless he files a sworn affidavit with the agency he
intends to do business with:

(i) that he was not directly concerned with such case,
proceeding or application; or

(i) such case, proceeding or application was not under his
active consideration; or

(i) no knowledge or information was made available to
him which was not readily available to the public during the period
of said active service or employment with respect to such case,
proceeding or application.



(b) For purposes of this section the one year referred to above in connection with
the phrase "termination of his city service or employment"” shall begin from the time said
former officer or employee last participated in a case,
proceeding, or application in which such person (1) was directly concerned, or (2) which
was under his active consideration, or (3) with respect to which knowledge or special
information was made available to him.

While there is no written opinion on the matter, paragraph (b) which discusses the
one-year period has been interpreted to mean that the one-year period beginsto run from the time
the former officer or employee last participated in the case, proceeding or application with
respect to which the officer or employee is seeking to appear before the City agency. Thus, if the
officer or employee were actively involved in a case in January 1984, terminates City
employment in January 1985 and seeks to appear before a City agency with respect to that casein
July 1985, he or she may appear before that agency. Over one year has passed since the officer or
employee was actively involved in the case.

The Commission understands the facts of this case to be as follows:
1. Theformer employee terminated City employment in (date).

2. In(date), hefiled an affidavit in accordance withROH Section 6-1.3 because he planned
to represent a client before one or more City agencies with respect to a case which had
been in the department with which he had served.

3. Theaffidavit indicated that the former employee had not been directly concerned with the
case, that the case had not been under his active consideration and that no knowledge or
information regarding the case had been made available to him which was not readily
available to the public during his period of active service.

4. In (date), the former employee, after meeting with the Commission, submitted an
amended affidavit which added to the previous affidavit that in (date), the department in
which he served issued an opinion about this case which was reviewed by the former
employee and was aso made public. The amended affidavit indicated that this was the
former employee's last involvement with the case.

5. It wasthe standard procedure of the department that policy matters and not routine
matters be brought to the attention of the former employee and his department head. The
present case was considered routine.

The Commission finds that the former employee may appear before the City agencies
involved with respect to this case.



The former employee's amended affidavit indicated that his only involvement in this case
occurred in (date). Aswas discussed earlier, for purposes of determining when aformer officer
or employee may appear before an agency, the one-year period during which he or she may not
appear runs from the time the officer or employee was last involved in the case. In thisinstance,
the time would run from (date) and would be over in (date). Thus, the one-year bar period was
over well before (date) when the former empl oyee sought to appear before a City agency.

The affidavits prepared in this case were submitted in accordance with ROH Section
6-1.3. ROH Section 6-1.3(d) provides that any officer or employee who makes a false affidavit
shall be deemed to have committed perjury and is subject to criminal prosecution for perjury. The
Commission has no reason to challenge the validity or accuracy of the affidavits and is convinced
that the former employee, in fact, was not actively involved in this matter.

For the preceding reasons, the Commission finds that the former employee may appear
before the City agencies involved in the instant case.

Date: July 31, 1985 GILBERT A. GIMA
Chair, Ethics Commission



