
ETHICS COMMISSION

CITY AND COUNTY OF HONOLULU

Advisory Opinion No. 303
This is an advisory opinion in response to your request for advice from the Ethics Commission as
to whether you may represent private interests before the City Council and its committees.
The Commission understands the facts relative to your inquiry to be as follows:

You are a member of a law firm and you serve on a board of the City and County
of Honolulu.
On October 27, 1999, you represented your clients before the City Council’s
Budget and Economic Development Committee. At that time a question was
raised by a Councilmember about your appearance before the committee.
You anticipate that there will be times when your work as an attorney will require
you to again represent private interests before the City Council or its committees.

The ethical question presented is whether your representation of clients before the City Council
or its committees violates the charter’s prohibition against officers appearing on behalf of private
interests before City agencies.
There is no question that, as a member of the board, you are an officer of the City. You clearly
fall within the definition of the term “officer” in the Revised Charter of Honolulu 1973 (1994
edition)[RCH], Section 13-101.4(b), since you are a “person appointed...as a member of any
board....”
The Standards of Conduct in RCH, Section 11-102(e), state in pertinent part:

[n]o elected or appointed officer or employee shall... appear in behalf of private
interests before any agency, except as otherwise provided by law (emphasis
added).

In the charter’s General Provisions found in Section 13-101.1, RCH, the following is stated:
The term “agency” shall mean any office, department, board, commission or other
governmental unit of the city excluding the council and its offices and any
commission excluded by the provisions of this charter (emphasis added).

The definition of “agency” in RCH, Section 13-101.l creates an exception to the Standards of
Conduct’s prohibition against making appearances on behalf of private interests. It is an
exception “as otherwise provided by law.” And, since committees of the Council are limited in
their membership to Councilmembers, they are simply subsets of the Council.
It must be noted that, in apparent conflict with the charter, the Additional Standards of Conduct
in the Revised Ordinances of Honolulu 1990 [ROH], Section 3-8.1, specifically state that the
definition of agency "means and includes...the council and its committees." However, since the
City is a creature of its charter, ordinances must conform to the charter. Although the definition
of agency in ROH, Section 3-8.1, includes the council and its committees, that definition cannot
prevail when it is not consistent with the charter.
Therefore, the Ethics Commission finds that you may appear before the City Council, its office,



and its committees representing private interests while serving as a City officer without violating
the Standards of Conduct. However, you are cautioned that you may not appear before any
other City agencies on behalf of private interests while you continue to be an officer of the City
and County of Honolulu.
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