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This is an advisory opinion in response to a request for advice from the Ethics Commission as to
how to avoid conflicts of interest between a City officer’s ("A") position and A’s former
employer, a company ("XYZ").
The Commission understands the facts relative to the inquiry to be as follows:

A has served as a City officer since November 16, 1994. Prior to that time A was
a Director and Vice President of XYZ, a private architectural firm in Honolulu.
At the time of A’s resignation from XYZ, A owned twelve percent of the firm’s
stock and A was owed back pay and vacation pay. By March 31, 1995, XYZ had
repurchased A’s stock and paid A all outstanding debts. A no longer has any
financial interest in PLA.
In A’s City position there are several ways that A might be called upon to interact
with XYZ. These include the following: interpretation of the building code as it
applies to building plans and specifications presented by XYZ on behalf of its
clients, selection of non-bid consultants to be retained by A’s department, and
review of XYZ’s work if it is selected as a consultant.

The ethical question presented is whether a conflict of interest would be created if A interprets
the building code as it applies to XYZ’s plans or if A selects XYZ to be a consultant retained by
A’s department, which will then also require review of XYZ’s work.
The general rule in relation to your question found in the Revised Charter of the City and County
of Honolulu 1973 (1994 Ed.), Section 11-104, which states as follows:

Elected or appointed officers or employees shall not use their official positions to
secure or grant special consideration, treatment, advantage, privilege or exemption
to themselves or any person beyond that which is available to every other person.

The Ethics Commission notes that A no longer has any financial interest in XYZ. Therefore,
based on the evidence presented, the Commission finds that as long as A responds to XYZ with
the same objectivity and fairness with which A would treat any other architectural firm, there will
be no violation of the Standards of Conduct.
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