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I. Summary

For purposes of the city’s gift prohibition laws, the value of a ticket to a political
fundraiser event that is given to a city officer or employee by a someone who has an interest that
could be affected by the officer or employee is equal to the fair market value of the benefits the
city officer or employee receives by attending the fund raiser (e.g., the dinner provided, the golf
green fees, door prizes).

II. Factual and Legal Background

The Ethics Commission received an oral inquiry from Councilmember Nestor Garcia
regarding the appropriate valuation of gifts of tickets to political fundraiser events. In particular,
Councilmember Garcia asked whether the full “face value” of the ticket is considered to be the
gift amount for purposes of the city’s gift laws, or whether the gift amount is the fair market
value of the dinner, etc. provided at the event.

A. Gift Laws in General

Revised Charter of Honolulu § 11-102(a) prohibits elected or appointed officers and

employees from

[s]olicit[ing or accept[ing] any gift, directly or indirectly, whether in the form of
money, loan, gratuity, favor, service, thing or promise, or in any other form, under
circumstances in which it can reasonably be inferred that the gift is intended to
influence the officer or employee in the performance of such person's official
duties. Nothing herein shall preclude the solicitation or acceptance of lawful
contributions for election campaigns.

The city’s ordinances also generally prohibit the acceptance or solicitation of gifts by
appointed officers, employees, and councilmembers under circumstances in which it can be
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reasonably inferred that the gift is intended to influence the performance of an official duty or as
a reward for any official action. Revised Ordinances of Honolulu (ROH) § 3-8.7(b) (as to
appointed officers and employees); ROH § 3-8.8(a) (as to councilmembers). In addition to this
general prohibition, the ordinances distinguish between gifts valued in excess of $200 and gifts
valued equal to or less than $200. With certain specified exemptions,

gifts that exceed $200 are automatically prohibited, as long as the gift-giver has
an interest that the city official may affect in the course of fulfilling his or her job
duties. By the same token, a gift that exceeds $200 is not prohibited if the donor
does not have an interest that the city official may affect in performing his or her
work.

Gifts at or less than $200 in value may not be solicited or accepted if a reasonable
person could conclude that the gift is intended to influence or reward the officer
or employee in the performance of an official duty.

Honolulu Ethics Commission’s Revised Guidelines on Gifts (footnote omitted and citing to
ROH §§ 3-8.7 and 3-8.8).

The $200 “threshold” is significant in this matter because there may be instances where
the face value of a political fundraiser ticket exceeds $200 while the value of the event’s dinner,
green fees, etc. is less than $200.1

B. Ethics Commission Precedent

In Advisory Opinion No. 2003-3, the Ethics Commission considered the following
question: “For purposes of the city gift prohibition laws, should the full price of the ticket [to a
charitable fundraiser event] be considered a gift, or should the valuation of the gift be limited to
the fair market value of the benefit received in exchange for the ticket?” In concluding that the
value of the gift should be limited to the fair market value of the benefit received, we relied on
the main concern that the gift prohibition laws address: the exchange of a payment (in the form
of a gift) for an official favor:

In general, a gift is a “voluntary transfer of property to another made gratuitously
and without consideration.” Black’s Law Dictionary, p. 688 (6th ed. 1990). The
distinguishing feature of a gift is the absence of any expectation of receiving
something of value in return or of any obligation to repay the gift.
. . .

1 For purposes of this opinion, we assume that the person giving the fundraiser ticket to the city
officer/employee is someone who would have an interest that could be affected by the officer/employee
(e.g., a lobbyist giving the ticket to a councilmember), because if there were no interest that could be
affected, the gift prohibitions laws are not implicated. Gift Guidelines (“[A] gift that exceeds $200 is not
prohibited if the donor does not have an interest that the city official may affect in performing his or her
work.”).
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If the gift prohibition laws are intended to prohibit the exchange (or even the
appearance of an exchange) of a payment for special treatment, it follows that the
valuation of the gift should be limited to what the recipient actually receives. It is
the exchange of something of value (the gift) for something else of value (the
special treatment) that the gift prohibition laws forbid.

In the case of charitable fundraising tickets with a clear donation component, the
required exchange element is missing with respect to the donation amount. The
exchange is between the original purchaser of the ticket and the charity, which
directly receives the benefit of the donation. The city officer/employee is
essentially a bystander to this part of the transaction. He or she receives none of
the benefits of the donation -- i.e., nothing that would influence or reward his or
her official decisions. As a result, there is no reasonable inference to be drawn
that he or she is being influenced in discharging his or her official duties or is
being rewarded for taking official action. Treating the donation portion of the
fundraising ticket as a gift for purposes of the gift prohibition laws would
therefore not advance the basic purposes of the law.

In contrast, there is a clear exchange with respect to the dinner that the officer/
employee receives by attending the fundraising event. Because one might
reasonably infer that the provision of a free dinner would oblige the recipient to
repay the favor, the required element of a quid pro quo is present; the dinner,
therefore, implicates the concerns addressed by the gift prohibition law and
should fall under its reach.

This analysis would change, of course, if there were reason to believe that the
officer/employee did in fact receive some benefit from the donation. For
example, if the officer/employee attempted to claim the donation as a charitable
deduction for tax purposes, the full amount of the ticket, including the donation
amount, would be a gift under the gift prohibition laws. Similarly, if the ticket
provided some benefit to the officer/employee beyond the dinner -- e.g.,
participation in a raffle drawing held at the dinner -- the value of the additional
benefit would be a gift under the gift prohibition laws.

Advisory Opinion No. 2003-3.

C. Valuation of Political Fundraiser Tickets

We believe that the reasoning in Advisory Opinion No. 2003-3 regarding how to value a
gift of tickets to a charitable fundraiser applies with equal force to the valuation of political
fundraiser tickets. As in the case of a charitable fundraiser event, there are essentially two
transactions involved in the purchase of a ticket to the political fundraiser. The first transaction
is between the original purchaser of the ticket (e.g., a lobbyist) and the fundraiser beneficiary
(e.g., the political campaign). With respect to that transaction, the city officer or employee to
whom the ticket is given is, as Advisory Opinion No. 2003-3 puts it, a “bystander”. Since he/she
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does not receive any benefits from this exchange, there is no basis to presume that he/she will
feel obligated to give the purchaser any favorable treatment.2

The city official, however, is not a bystander to the second transaction – the gift of the
ticket. As the recipient of the gifted ticket, he/she does receive something of value. At a
minimum, he/she receives whatever tangible benefits are provided at the fundraiser, e.g., the
dinner, drinks, any door gifts, the payment of green fees, etc. The receipt of these tangible
benefits can create an actual or apparent quid pro quo and therefore implicates the concerns
underlying the gift laws. Thus, as in the case of charitable fundraiser tickets, their value should
be imputed as a gift to the city official/recipient.3

Whether any amount above what the city official actually receives at the fundraiser event
also should be imputed as a gift to the city official would depend on whether he/she receives
anything more than the dinner, door prizes, etc. For instance, if the recipient is credited in
fundraising material as the purchaser of the fundraiser ticket or the donor (assuming this is even
permissible under the campaign spending laws), the full amount of the ticket would be imputed
as a gift to him or her.

III. Conclusion

The valuation of the gift of a ticket to a political fundraiser presents essentially the same
issue as the valuation of a ticket to a charitable fundraiser event. In Advisory Opinion No. 2003-
3, the Ethics Commission concluded that the value of a gift of a ticket to a charitable fundraiser
event is the fair market value of the benefit received at the event (e.g., the meal, drinks). We
conclude that the same reasoning we employed in Advisory Opinion No. 2003-3 applies to the
valuation of political fundraiser tickets: the value to the city officer/employee is equal to the fair
market value of the benefits the city officer/employee receives by attending the fundraiser.

Dated: April 8, 2010

By: /S/_____________________
LEX SMITH, Chairperson
Honolulu Ethics Commission

2 Under the state and federal campaign spending laws, the full purchase price of the ticket is reportable as
a contribution to the political campaign. Citizen’s Guide to Federal Campaign Spending Laws, p. 5 (“The
full purchase price counts as a contribution. If you pay $100 to purchase a ticket to a fundraising event,
like a dinner, you have made a $100 contribution (even though your meal may have cost the committee
$30.”)); Guidebook for Candidate Committees (Hawai`i 2010 Elections), p. 11 (“The entire amount paid
to attend a political fundraiser or to purchase a fundraiser ticket is a contribution. For example, if a
contributor pays $100 to buy a fundraiser ticket to a candidate’s golf tournament, the contributor has
made a $100 contribution to the candidate, even though the golf fees may have cost the candidate $35.”).

3 The city officer/employee bears the burden of determining the fair market value of the benefits received.
If the ticket designates the fair market value of the dinner, etc., this amount can be used as the amount of
the gift; if the ticket does not assign a value, the officer/employee must take reasonable steps to ascertain
the actual fair market value of benefit received.


