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I. Summary

Under § 11-102(a), Revised Charter of Honolulu (RCH) and §§ 3-8.7(c) and 3-8.8(b),
Revised Ordinances of Honolulu (ROH), as amended by Ordinance No. 02-15, it cannot be a
violation for a city officer or employee to solicit, accept or receive a gift or gifts valued at more
than $200 where the proper performance of the officer’s or employee’s city duties does not affect
an interest of the donor of the gift.

II. Facts

A city officer’s spouse receives gifts from organizations in the health care industry from
which the city officer also benefits, such as free lodging and meals at health industry conferences.
For purposes of discussion, we assume that the relevant gifts are more than $200 in value singly
or in the aggregate from one source in one year.

III. Question presented

The issue here is whether the gift laws, as amended by Ordinance No. 02-15, prohibit the
solicitation, acceptance or receipt of any gift that is more than $200 in value, even if the donor
has no interests that may be affected by the discharge of the recipient’s duties.

IV. Analysis

RCH § 11-102 states that no elected or appointed officer or employee shall:

(a) Solicit or accept any gift, directly or indirectly, whether in the form of
money, loan, gratuity, favor, service, thing or promise, or in any other
form, under circumstances which it can be inferred that the gift is intended
to influence the officer or employee in the performance of such person’s
official duties.

Similarly, ROH § 3-8.7(b) states:



Neither the mayor, the prosecuting attorney, nor any appointed officer or
employee shall solicit, accept or receive, directly or indirectly, any gift, whether in
the form of money, goods, services, loan, travel, entertainment, hospitality, thing
or promise, or in any other form, under circumstances in which it can be
reasonably inferred that the gift is intended:

(1) To influence the solicitor or recipient in the performance of an
official duty; or

(2) As a reward for any official action on the solicitor’s or
recipient’s part.

Finally, ROH § 3-8.8(a) applies the same prohibition to councilmembers.

It is evident from their plain language that RCH § 11-102(a) and ROH §§ 3-8.7(b) and
3-8.8(a) require the gift be made under circumstances where it may be reasonably inferred that
the donor intends to influence or reward the city officer’s or employee’s work performance.

Recently, ROH § 3-8.7(c), was amended by Ordinance No. 02-15. It now reads:

During each one-year period beginning on July 1st and ending on June 30th, neither
the mayor, the prosecuting attorney nor any appointed officer or employee shall
solicit, accept or receive, directly or indirectly, from any one source any gift or
gifts, not exempted under subsection (d), valued singly or in the aggregate in
excess of $200.

An identical amendment was included covering councilmembers.1

1 ROH § 3-8.8(b) reads:

During each one-year period beginning on July 1st and ending on June 30th, no councilmember
shall solicit, accept, or receive, directly or indirectly, from any one source any gift or gifts, not
exempted by subsection (c), valued singly or in the aggregate in the excess of $200.00

2

At first blush, reading the new law alone might lead one to conclude that no gift valued at
more than $200 may be solicited, accepted or received, regardless of the source. When examined
in the context of all the gift laws, however, we do not reach this opinion. We are required to
interpret Ordinance No. 02-15 in a manner consistent with the ordinances it modifies and the
Charter section it implements. RCH § 11-102(a) and ROH §§ 3-8.7(b) and 3-8.8(a) require an
inference of intent to influence or reward a city official’s work performance. None of these
sections were amended to delete this requirement. In fact, an interpretation that no link needs to be
shown between the interests of the donor and the duties of the official would be contrary to the
language in RCH § 11-102(a) that requires an intent to influence or reward work performance. An
ordinance may not be inconsistent with the Charter. Fasi v. City Council of City and County of
Honolulu, 72 Haw. 513, 518-19, 823 P.2d 742, 744-45 (1992). Ordinance No. 02-15 simply sets a
$200 limit above which the gift is one that is conclusively presumed to be intended to influence or
reward the officer or employee for discharging duties that could affect the donor. See, Bill No. 88,
CD1 (2001), Conference Report No. 166, page 4.



As noted above, the existence of an unlawful intent to influence or reward under RCH §
11-102(a) and ROH §§ 3-8.7(b) and 3-8.8(a) requires the existence of a link between the interests
of the gift-giver and the duties of the public official. There must be a factual connection or nexus
that establishes a conflict of interest between the receipt of the gift and discharging the duties of
the city official. The nexus is provided in circumstances where the donor has interests that either
have come, are pending or are reasonably likely to come before the official in the course of
discharging his or her duties. Without this factual connection, there is no logical basis to conclude
that the gift is intended to reward or influence the officer or employee in carrying out his or her
work responsibilities.

To illustrate this point, assume that a friend of a city employee gives him a gift worth $300
and the gift does not fall within any exemption listed in ROH § 3-8.7(f). Assume further that the
friend has no present, past or likely future interests that would be affected by the employee’s
discharge of his duties. In this case, there is no link between the donor’s interests and recipient’s
city duties. Under these circumstances, a reasonable person could not conclude that the donor
intended to influence his friend’s work because the donor is not affected by the employee’s work.

Applying our analysis to the examples related in this case leads us to conclude that the city
officer could not violate the gift prohibitions by accepting gifts of free meals or lodging valued
over $200 from a single source in a one-year period2 unless the donor has an interest in a matter
that the city officer would participate in or be involved with as a city official. To make this
determination, factors to examine would include whether the donor had an interest in a matter
with which the city official was involved, is involved or is reasonably likely to be involved. If
such a connection exists, the gift prohibition may apply depending on the specific circumstances
involved regarding each gift.

Dated: September 6, 2002
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2A gift to the spouse or dependent child of a city officer or employee is considered an indirect gift to the city officer
or employee.


