ETHICSCOMMISSION
CITY AND COUNTY OF HONOLULU

ADVISORY OPINION NO. 120

The question is whether the standards of conduct applicable to the officers and employees
of the City prohibit a member of a City commission that oversees the activities of a City
department from selling goods to the department and its employees.

The Ethics Commission's [Commission's] response is negative, provided that such sale be
subject to competitive bid.

The Commission understands that the commission member does businessas ABC
Company. Since heis ableto provide the goods at alower price than his nearest competitor, the
department desires to purchase his product, subject, however, to the favorable decision of the
Commission.

The Commission further understands that the commissioner desiresto Sell the goods to
employees of the department. These sales are to be paid for by the employees and not through
City funds.

The standard of conduct which is applicablein this caseis Section 6-1.2(5), Revised
Ordinances of Honolulu 1978, as amended [ROH]. That section states, in pertinent part, that no
officer or employee of the City shall:

Enter into any contract in behalf of the City with an officer or employee or with abusinessin
which an officer or employee has a controlling or substantial financial interest, involving the
furnishing of services, materials, supplies, and equipment unless the contract is made after
competitive bidding. . . . [Emphasis added]

A reading of the cited standard of conduct indicates that no officer or employee of the
City shall enter into a contract for the purchase of services, materials, supplies, or equipment,
from a business in which an officer or employee has either a controlling or substantial financial
interest, except when such purchase is based on competitive bid.

Regulations governing the purchase of equipment by the Director of Finance on behalf of
the City are found in Section 9-301.3, Revised Charter of Honolulu 1973 (1979 Supp.) [RCH].
In subsection (b) thereof, it states that if a purchase of services, materials, supplies, or equipment
exceeds $500.00, it is subject to competitive bid. Since the total cost of the goodsisin excess of
$500.00, the commissioner is subject to the provisions of Section 9-301.3(b), RCH.



With respect to the commission member's sales to individual employees, such sales are
not subject to the provisions of Section 9-301.3, RCH, and Section 6-1.2(5), ROH, because no
City funds are involved in the purchase by individual employees of the City department. That is,
such purchases are made by individual employees out of their personal funds.

In view of the foregoing, the Commission concludes that the member of the City
commission may sell his goods to the department because the sale will be subject to competitive
bid. The sale of goodsto individual employeesis not subject to Section 9-301.3, RCH, and
Section 6-1.2(5), ROH, because the purchase will be paid for by the employees rather than the
City.

The Commission commends the commission member for seeking its advice before he
completed the sale of his product to the department. The Commission appreciates his awareness
and sensitivity in conflict of interest situations and believes his attitude and cooperation has
enhanced the public confidence in the integrity of City government.

Dated: April 8, 1983
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