
ETHICS COMMISSION

CITY AND COUNTY OF HONOLULU

ADVISORY OPINION NO. 114

This advisory opinion is in response to a request for a written
determination as to whether or not a conflict of interest exists when a child of an
investigator for a City agency (hereinafter "child") is the president and a director
of Company A, to which the agency has granted a license.

There are no facts revealing any violation of the standards of conduct, but
there exists a potential for a violation of a standard of conduct so long as the child
remains a licensee and the parent continues as an investigator.

The Ethics Commission [Commission] submits the following facts as
germane to the applicable standards of conduct, discussion of the standards of
conduct with the facts, and its conclusion:

1. The child filed an application for a license on (date). The agency
approved such application on (date).

2. The parent (hereinafter "employee") is employed as an investigator
for the agency. He supervises two sections of the agency. The first section
investigates applicants for licenses, while the second section enforces the rules
and regulations of the agency (hereinafter "laws"). In both the sections, he has
several subordinates who carry out functions of those sections.

3. According to the employee, when the application for a license was
filed by his child, the assignment to investigate the background of the applicants
was made by other than the employee. He did not review same nor attach his
recommendation thereto.

4. The Commission understands that should a citation for violation of
laws be issued to the child, such report will not be processed through the
employee.

5. The employee, further, has informed the Commission that he has
no direct or indirect financial interest in his child's business. Examination of the
license application reveals he is neither an officer nor director of his child's
business.

Under the foregoing facts, the issues are:



1. Whether or not there were facts which may have resulted in a
violation of a standard of conduct had the employee chosen to do so; and

2. Whether or not there are facts which connote potential violation of
a standard of conduct, so long as he refrains from taking certain action involving
his child's license.

With respect to the first issue, if the employee had not filed a written
disclosure with his appointing authority as he did on (date), he would have been
in violation of Section 11-103, RCH.1 Another action, which would have resulted
in a violation of Section 11-104, RCH,2 was if he had given favored treatment to
his child's application for a license by taking advantage of his position as an
investigator. The Commission concludes he did not because the facts indicate
that he did not process his child's application. It was assigned directly to a
subordinate for processing, bypassing the employee. Neither are there facts to
show that the employee provided confidential information to his child in violation
of Section 11-102.2, RCH,3 so that the agency would act favorably upon his
application. An example of such information is the agency report which shows
areas of the City which are or are not saturated with licensees. Nor did he
represent his child's interest before the agency. If he had, he would have violated
Section 6-1.2(3), ROH.4

With respect to potential violations, so long as the employee's child is a
licensee of his agency and he is an investigator, the aforementioned standards of
conduct may be violated by him. Therefore, he should exercise due care that he
does not conduct himself in a manner which would undermine the confidence of
the public in the licensing and enforcement of laws. In short, he must be
circumspect in his relationship with his child regarding the license.

Inasmuch as he has no direct or indirect financial interest, nor is he an
officer or director of the corporation, Sections 11-102.3, RCH, and 6-1.2(2),
ROH,5 are not applicable to this case. In short, he has no business or financial
interest in his child's license.

In summary, the Commission concludes that there were facts which would
have indicated a violation of the standards of conduct if he had not exercised
prudence as he has done by filing a written disclosure with his appointing
authority in conformity with Section 11-103, RCH. Also, with respect to Sections
11-104 and 11-102.2, RCH, he would have violated those sections had he
participated directly in processing his child's application. As to Sections 11-

1 For full text of this standard of conduct, see attached, Appendix “A".
2 See Appendix "A" for full text.
3 For full text of these Standard of Conduct provisions, see attached, Appendix "A".
4 For full text of these Standard of Conduct provisions, see attached, Appendix "A".
5 For full text of these Standard of Conduct provisions, see attached, Appendix "A”.



102.3, RCH, and 6-1.2(2), ROH, they are not applicable because he has no direct
or indirect financial interest, nor is he an officer or director in his child's
corporation. Nevertheless, so long as he is an investigator and his child is a
licensee, he may, by his actions, violate the aforementioned standard of conduct
provisions. Therefore, the Commission recommends that he exercise due care
whenever any matter involving his child's license comes before the agency.

DATED: January 25, 1983

ETHICS COMMISSION
Mazeppa K. Costa, Chair

--------------------------------------------------------------------------------------------------

ARTICLE XI*

STANDARDS OF CONDUCT

Section 11-102. Conflicts of Interest – No elected or appointed officer or
employee shall:

1. Solicit or accept any gift, directly or indirectly, whether in the form
of money, loan, gratuity, favor, service, thing or promise, or in any other form,
under circumstances in which it can reasonably be inferred that the gift is
intended to influence him in the performance of his official duties. Nothing
herein shall preclude the solicitation or acceptance of lawful contributions for
election campaigns.

3. Engage in any business transaction or activity or have a financial
interest, direct or indirect, which is incompatible with the proper discharge of his
official duties or which may tend to impair his independence of judgment in the
performance of his official duties.

Article 1. Additional Standards of Conduct.**

Sec. 61.2. Additional Standards of Conduct.

No officer or employee of the City, except as hereinafter provided, shall:

(2) Acquire financial interest in business enterprises which he has
reason to believe may be directly involved in official action to be taken by him.

*Revised Charter of Honolulu, 1979 Supplement.

**Revised Ordinances of Honolulu, 1980 Cumulative Supplement
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